Programa Mentoria d’Entrenadores

La Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), a través de la seva Comissió del Bàsquet Femení, impulsa aquest programa com una de les accions cabdals a desenvolupar en el Programa Formatiu, emmarcat dins les activitats previstes del projecte Bàsquet Femení i de la campanya #DemanaCanvi de la Federació.

El Programa Mentoria d’Entrenadores busca, principalment, donar referents, formació i oportunitats a les entrenadores del Bàsquet Català arreu del territori.

ANTECEDENTS:

El 2020 hi havia 4.835 entrenadors a Catalunya i només 1.045 entrenadors en equips federats. D’aquests, més de la meitat entrenen en categories inferiors:

Amb aquestes dades i analitzant la causa de les poques llicències d’entrenadora i la poca presència d’entrenadores en equips de categories sub16, sub18 i de categories sènior i professional, l’FCBQ desenvolupa el programa Mentoria d’Entrenadores.

Objectius globals

Tenim un objectiu molt clar: proporcionar referents, formació i oportunitats en el camp de l’esport per a les dones i tenir una projecció professional.

  • Créixer en nombre i qualitat d’entrenadores
  • Promoure activament la presència de dones entrenadores en tasques d’alta responsabilitat
  • Donar oportunitats professionals a totes les dones entrenadores

Objectius específics

Visibilitat: volem donar visibilitat a totes les dones entrenadores que han assolit funcions professionals altes i que orienten amb les seves experiències noves entrenadores.

Oportunitats: crear un projecte on les entrenadores siguin les protagonistes de totes les activitats i que sigui un aparador per fer-les visibles i obrir les portes perquè ocupin llocs de responsabilitat en clubs i federacions i accedeixin al món laboral a nivell nacional i transnacional.

Informació i formació: formació vivencial. Volem que les entrenadores estiguin preparades, de manera que crearem una xarxa de mentors on faran un tutorial personalitzat i un seguiment de la seva evolució com a entrenadores durant tot el projecte. Farem jornades tècniques presencials i online.

Com?

Un treball constant de mentoria desenvolupat piramidalment i on totes les entrenadores participants assumeixen responsabilitats i experiències formatives. D’aquesta manera, busca potenciar les entrenadores basats en la formació vivencial, podent posar en pràctica els coneixements que s’adquiriran en el procés de tutories, xerrades i tallers desenvolupats amb entrenadores líders, en una estructura tècnica, d’entrenaments i competicions.

La nostra directora de mentores és una dona i compta amb unes altres set mentores encarregades de la formació a set regions diferents, per tant, el programa arribarà a 90 entrenadores cada any amb diferents activitats com ara clínics, congressos, esdeveniments i altres que impliquin entrenadores, famílies i clubs.

Per aconseguir-ho, el projecte es basa en incorporar i desenvolupar en les seves intervencions la perspectiva de gènere que treballa des de l’equitat.