Projecte transversal

Aquest projecte es duu a terme entre dues entitats dedicades exclusivament a la promoció del bàsquet al territori, la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i la Nouvelle Aquitaine Basketball (NAB). L’FCBQ treballarà amb tots els seus clubs afiliats com a part del projecte, amb un total de 412 clubs.

La Federació Catalana de Basquetbol, amb gairebé 100 anys d’història, és la institució responsable de la promoció, regulació, formació i organització de competicions de bàsquet a Catalunya, tant homes com dones de qualsevol categoria. La federació organitza unes 70 competicions en totes les seves categories, té unes 75.000 llicències per temporada, de les quals aproximadament el 35% són per a jugadores, entrenadores i directives.

Amb aquest projecte, la Federació assumeix la seva responsabilitat com a agent transformador per crear una societat més inclusiva i cohesionada, models i relacions de gènere que contribueixin al desenvolupament personal i professional fomentant l’accés igualitari a la formació i les oportunitats laborals. Per aconseguir-ho, el projecte es basa en incorporar i desenvolupar en les seves intervencions la perspectiva de gènere que treballa des de l’equitat.Durant els darrers 30 anys hem creat projectes destinats a promoure i desenvolupar el bàsquet femení com SEGLE XXI (un centre d’alt rendiment que alimenta la selecció espanyola de bàsquet femení amb jugadores), la CAPITAL DE BÀSQUET FEMENÍ o el BÀSQUET FEMENÍ. Aquesta Comissió desenvolupa 23 programes per arribar a tots els agents de bàsquet, jugadores, directives, entrenadores, àrbitres, clubs i famílies i busca sinergies entre tots els seus recursos i interaccions.

En la mateixa línia que l’FCBQ treballen els nostres socis, la Nouvelle Aquitaine Basketball (NAB), una organització jove de França nascuda de la fusió de les regions d’Aquitània, Llemosí i Poitou Charentes, la regió més gran que inclou 12 departaments i més de 53.000 llicències amb més de 400 clubs.

El 2020, un total de 4.601 entrenadors, dels quals 1.492 són entrenadores (32%). D’aquests, el 77,88% té llicència d’entrenadora de nivell 1, el 18,43% té nivell 2, el 3,55% té nivell 3 i el 0,13% té nivell 4 (el grau de nivell 1 és els més alt). Aquestes dades ens porten a una conclusió comuna: la gran majoria d’entrenadores qualificades treballen en categories inferiors donant molt poques oportunitats de promoció a categories superiors i, sobretot, a categories superiors masculines.Ara mateix, la Nouvelle Aquitaine Basketball ha dissenyat un pla per feminitzar el bàsquet per al període 2020-2024 per donar visibilitat i oportunitats a diferents grups: entrenadores, àrbitres i directives. Tot això a través de programes de formació i mentoria per a entrenadores encarregats de desenvolupar el projecte a tot el territori.