Torneig Internacional com a cloenda del Programa Mentoria d’Entrenadores

Vic acollirà, l’1 i 2 de juliol, l’edició inaugural del Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-22 amb presència de tres equips catalans.

El Pavelló Castell d’en Planes de Vic serà l’escenari, aquests propers 1 i 2 de juliol de 2023, d’una immillorable activitat de tancament del 2n Programa Mentoria d’Entrenadores en forma de Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-22. Aquesta atractiva edició inagural del torneig permetrà gaudir del Bàsquet Femení català en les primeres edats sènior, amb jugadores d’una gran projecció de futur i esdevindrà el colofó final als tres entrenaments que han protagonitzat, al llarg de la temporada, els tres combinats catalans, dins del procés de mentorització del grup d’entrenadores que dirigiran els equips. Aquests 3 equips catalans competiran amb els convidats internacionals del Basket Venaria d’Itàlia, la Nouvelle Aquitanie de França i l’Illes de Bàsquet de les Balears.

Així mateix, i en el marc del Torneig Internacional de Combinats Femenins Sots-22, també estan previstes diverses activitats formatives paral·leles gratuïtes i obertes a tot el públic assistent. Dissabte 1 de juliol a les 11:30h serà el torn del taller ‘Intrusos o aliats, quin ha de ser el paper de les famílies en l’esport?‘, una xerrada oberta a tothom, a càrrec de Gil Pla Campas, professor de Ciències de l’Activitat Física de la Universitat de Vic i coautor del llibre ‘Des de la graderia’. Posteriorment, i en jornada de tarda, a les 16:30h, arribarà el clínic ‘Joc sense pilota amb interiors‘, una activitat pràctica que dirigirà Glòria Estopà, entrenadora del Nou Bàsquet Paterna de la Lliga Femenina Challenge, i que comptarà amb el recolzament a pista de diferents jugadores del club vigatà del Femení Osona.

A més a més, també es duran a terme activitats complementàries durant tot el torneig, amb la presència d’equips col·laboradors; s’oferirà l’exposició de Bàsquet Femení: ‘Introducció a la Història del Bàsquet Femení a Catalunya. Referents del Bàsquet Femení a Catalunya‘; i sorpreses com un joc de kahoot al voltant del Bàsquet Femení amb el protagonisme del públic assistent, que arribarà en el descans dels partits. També cal destacar l’aportació del Femení Osona, així com també a l’Ajuntament de Vic, en la organització i suport d’una competició que comptarà amb el recolzament de l’àrea de Salut de l’FCBQ en el servei de fisioteràpia.

A banda de donar espais i visibilització a les entrenadores, des del Programa de Mentoria es va considerar la necessitat de donar continuïtat a joves jugadores en els seus primers anys de l’etapa sènior. Donada la gran resposta, es van designar tres combinats catalans amb una selecció de les millors jugadores que integren les tres màximes categories d’àmbit català i la tercera a nivell estatal. La iniciativa, que s’emmarca en el 2n Programa Mentoria d’Entrenadores, dins del projecte del Bàsquet Femení, va tenir una bona acollida per part dels clubs, entenent les necessitats d’impulsar el treball tant de les seves entrenadores com de les seves jugadores.

La 2a edició del Programa Mentoria d’Entrenadores, que treballa transversalment amb altres departaments de l’FCBQ, està comandat per un Grup de Treball potent, que ofereix un suport proper, permanent i individualitzat a les mentoritzades. Liderat per la Directora del Projecte Sílvia Font, entrenadora del Segle XXI i titulada superior, aquest cercle de treball es vertebra a través de les mentores Gemma Afonso, Anna Farrés, Paula Pla, Montse Gallegos, Sara González, Marta Mira Iolanda Santiago, que coordinen els 6 territoris en què es divideix l’àrea de treball.

El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l’Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l’objectiu d’arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d’un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d’un canvi.

Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva nova marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d’un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d’una sèrie d’accions a impulsar i potenciar. Es tracta d’un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.