Olesa de Montserrat acollirà un nou Fòrum Mentoria d’Entrenadores
Adreçat a les diferents entrenadores mentoritzades, la 3a edició d’aquest fòrum tindrà lloc diumenge 19 al Pavelló Municipal d’Olesa de Montserrat.
Després de la bona rebuda de les dues anteriors edicions a Manresa i a Ripollet, s’inicia el compte enrere per a la 3a edició del Fòrum Mentoria d’Entrenadores que tindrà lloc el proper diumenge 19 de novembre al Pavelló Municipal d’Olesa de Montserrat. La jornada, adreçada a totes les mentores i entrenadores que formen part del Programa Mentoria d’Entrenadores, començarà a les 9:30h i s’allargarà durant tot el dia amb tot un seguit de ponències, xerrades i tallers. L’activitat forma part d’aquest programa desenvolupat pel ‘Projecte Bàsquet Femení’, una iniciativa impulsada des de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) a través de la seva Comissió del Bàsquet Femení, i que va néixer amb l’objectiu de donar referents, formació i oportunitats a les entrenadores del Bàsquet Català d’arreu del territori, tant les que s’inicien a les banquetes com les que ja porten molts anys entrenant.
El 3r Fòrum arrencarà amb una xerrada sobre dinàmica de grup a càrrec de la preparadora física Montse Gallegos, i tot seguit serà l’entrenadora Marta Ramírez qui parlarà sobre el ‘Pas Zero’. La jornada matinal es tancarà de nou amb Montse Gallegos, que dirigirà una activitat relacionada amb l’‘Activació en els Entrenaments’; i amb les mentores Anna Farrés i Paula Pla, que parlaran de com treballar la tècnica individual a través dels jocs.
Totes les participants dinaran plegades abans d’afrontar la sessió de tarda, on es duran a terme dos tallers més. El primer, titulat ‘Construcció de la Defensa Individual’, anirà a càrrec de les mentores Anna Busquet i Eli Novell; i el segon, ‘Presa de decisions de la jugadora amb pilota’, el conduiran les entrenadores i també mentores Olga Vázquez i Marta Mira. Per últim, es farà una xerrada de cloenda per tancar la jornada, que finalitzarà al voltant de les 7 de la tarda.
– PROGRAMA 3r Fòrum Mentoria d’Entrenadores
Eli Novell, que ha participat en totes les edicions i que enguany s’estrena com a Mentora, destaca que el programa “és un gran espai de relació i de convivència amb d’altres entrenadores” i que suposa una excel·lent oportunitat per “formar-se i créixer”. “T’ajuda molt i et fa adonar que realment pots fer passos endavant. Totes les xerrades i trobades són de molta qualitat, amb gent molt ben preparada i amb anys d’experiència, i pots treure molta informació i molts bons consells que et poden ajudar moltíssim en el teu dia a dia. Per mi va ser una molt bona oportunitat”, explica.
Actual entrenadora del júnior masculí del CB Valls, Novell afronta enguany el repte de “passar a l’altre cantó” i fer de Mentora, per “acompanyar, escoltar, doner eines i saber orientar” a les entrenadores mentoritzades: “És molt important tenir algú al costat que t’escolti. Moltes vegades les Mentores han passat per les mateixes situacions i et poden aconsellar i guiar-te, i això fa que acabis adquirint més seguretat i confiança”.
Novell confia que poc a poc més noies vagin arribant a les banquetes d’alt nivell, tot i ser conscient que encara queda molta feina per fer: “Costa molt i malauradament molta gent encara se sorprèn que una noia, per exemple, entreni un júnior masculí, com és el meu cas. El més important és que hi hagi moltes entrenadores que tinguin ganes de créixer, de formar-se, d’estar ben preparades, i alhora se’ls ha de donar oportunitats”. En aquest sentit, l’entrenadora tarragonina apunta que el Programa Mentoria també serveix per donar visibilitat a les entrenadores: “Ajuda a fer-te veure, a fer saber al teu club i també als altres que ets aquí, que t’estàs formant i que vols fer passos endavant”.
El Projecte Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol compta amb el recolzament de l’Institut Català de les Dones i té l’objectiu d’arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, partint d’un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d’un canvi. Així, es va engegar la campanya #DemanaCanvi, amb la qual l’FCBQ va voler fer pública la detecció de les mancances existents al Bàsquet Català en temes d’igualtat i de perspectiva de gènere; així com les formacions en perspectiva de gènere impartides a tots els professionals de la Federació i membres de la Junta Directiva de l’FCBQ. La intenció de la Federació, en aquest sentit, és anar transformant i corregint aquestes deficiències entre tots els agents implicats, obtenint resultats a mig-llarg termini.