Els combinats femenins sots-22 completen la 2a sessió d’entrenament

El Pavelló CN Terrassa va ser escenari d’una jornada emmarcada en el procés de mentorització d’entrenadores, que va comptar amb més d’una 30a d’entrenadores.

El passat diumenge 12 de març de 2023 es va celebrar el segon dels tres entrenaments que protagonitzen els combinats sots-22 catalans, seleccionats amb jugadores de les generacions 2001, 2002 i 2003 i 2004, per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). Aquesta jornada, que va comptar amb l’assistència de més d’una trentena d’entrenadores i de totes les respectives mentores, es va celebrar al pavelló del Club Natació Terrassa i forma part del procés de mentorització del grup d’entrenadores que dirigiran els equips.

A banda de donar espais i visibilització a les entrenadores, des del Programa de Mentoria es va considerar la necessitat de donar continuïtat a joves jugadores en els seus primers anys de l’etapa sènior. Donada la gran resposta, es van designar tres combinats catalans amb una selecció de les millors jugadores que integren les tres màximes categories d’àmbit català i la tercera a nivell estatal. La iniciativa, que s’emmarca en el 2n Programa Mentoria d’Entrenadores, dins del projecte del Bàsquet Femení, va tenir una bona acollida per part dels clubs, entenent les necessitats d’impulsar el treball tant de les seves entrenadores com de les seves jugadores.

L’activitat dels combinats catalans consta de tres sessions d’entrenaments (8 de gener, 12 de març i 21 de maig de 2023) que serveixen per preparar el torneig internacional, previst per a l’1 i 2 de juliol de 2023.

  • Combinat 1: Eli Novell (entrenadora), Carol Perramon (ajudant) i Núria Rabassa (ajudant)
  • Combinat 2: Joana Orive (entrenadora), Joana Galdeano (ajudant), Iris López (ajudant) i Paula Ibáñez (ajudant)
  • Combinat 3: Susana Portabella (entrenadora), Roser Iglesias (ajudant), Cristina Andrés (ajudant) i Ona Prat (ajudant)

Els clubs que compten amb jugadores a les convocatòries dels combinats catalans sots-22 femenins són els següents: Joventut Les Corts, Manresa CBF, CB Cornellà, Draft Gramenet, FD Cassanenc, GEiEG, Sabadell BQ Sud, BC Fontajau, CB Igualada, CBF Cerdanyola, CE Joventut L’Hospitalet, CB Lleida, CB Granollers, CB Samà Vilanova, AB Premià, Nou Bàsquet Olesa, CB Tarragona o CB Femení Viladecans.

Com a novetat en aquesta segona sessió, i prèviament a l’entrenament tècnic, s’ha comptat amb la participació de Mireia Capdevila, responsable de les seleccions catalanes de formació de l’FCBQ. Amb la col·laboració d’un equip del Joventut de BadalonaCapdevila ha impartit amb èxit el clínic pràctic ‘Joc per conceptes‘, del que han pogut gaudir totes les entrenadores inscrites al Programa i que ha estat d’un alt nivell tècnic.

També cal destacar l’aportació de l’àrea de Salut de l’FCBQ amb la presència de la fisioterapeuta Carla Gañán en la segona de les sessions d’entrenament. Durant la jornada, Anna Farrés, mentora i membre de la junta directiva de l’Associació Catalana d’Entrenadors i Entrenadores de Basquetbol (ACEB), va aprofitar l’ocasió per fer una xerrada al voltant de l’ACEB, tot animant a les entrenadores a associar-se.

Així mateix, l’FCBQ vol agrair les facilitats mostrades per part del club amfitrió, Club Natació Terrassa, en la cessió de les pistes de joc i de la seva disponibilitat així com també l’esforç i implicació de les entrenadores, que han fet tot el possible per a assistir al clínic, ja que paral·lelament també participen en d’altres activitats tècniques.

La 2a edició del Programa Mentoria d’Entrenadores, que treballa transversalment amb altres departaments de l’FCBQ, està comandat per un Grup de Treball potent, que ofereix un suport proper, permanent i individualitzat a les mentoritzades. Liderat per la Directora del Projecte Sílvia Font, entrenadora del Segle XXI i titulada superior, aquest cercle de treball es vertebra a través de les mentores Gemma Afonso, Anna Farrés, Paula Pla, Montse Gallegos, Sara González, Marta Mira Iolanda Santiago, que coordinen els 6 territoris en què es divideix l’àrea de treball.

El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l’Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l’objectiu d’arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d’un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d’un canvi.

Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva nova marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d’un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d’una sèrie d’accions a impulsar i potenciar. Es tracta d’un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.

Més informació