2a sessió dels combinats sots-21 del Programa Mentoria d’Entrenadores

Un grup d’entrenadores mentoritzades han seguit el seu procés de formació amb el segon i definitiu entrenament dels quatre combinats catalans sots-21 femenins.

El diumenge 10 d’abril es va celebrar el segon i darrer entrenament protagonitzat pels quatre combinats sots-21 catalans, seleccionats amb jugadores de les generacions 2001, 2002 i 2003, per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ).

Aquesta segona sessió, que va tenir com a escenari de joc el Poliesportiu Les Comes d’Igualada, forma part del procés de mentorització del grup d’entrenadores que dirigeixen els equips, que van rebre una nova formació afegida.

Aquesta innovadora activitat s’emmarca en el programa Mentoria d’Entrenadores, dins del projecte del Bàsquet Femení, amb el propòsit d’impulsar, donar espai i protagonisme a les entrenadores per a la seva formació i desenvolupament. Així doncs, es tracta d’una formació vivencial articulada per dues sessions d’entrenaments (27 de febrer i 10 d’abril) que serviran per a preparar el torneig definitiu, previst pel següent cap de setmana de l’11 i 12 de juny, amb seu per definir, i que enfrontarà els quatre blocs catalans amb dues formacions procedents de la Federació Nouvelle-Aquitanie francesa.

Cadascun dels quatre combinats sots-21, integrats per jugadores que disputen les tres divisions estatals de més nivell (Lliga Femenina, Lliga Challenge i Lliga Femenina 2) i la màxima divisió del Bàsquet Català (Copa Catalunya Femenina), juntament amb algunes jugadores seleccionades de la 1a Categoria Catalana, estan encapçalats per una entrenadora responsable i dues ajudants, sempre recolzades per les seves corresponents mentores, que continuaran la seva progressió instructiva:

  • Combinat 1: Anna de Jaime (entrenadora), Carol Perramon (ajudant) i Núria Rabassa (ajudant)
  • Combinat 2: Joana Orive (entrenadora), Joana Galdeano (ajudant) i Iris López (ajudant)
  • Combinat 3: Eli Novell (entrenadora), Marina Romeu (ajudant) i Ona Prat (ajudant)
  • Combinat 4: Susana Portabella (entrenadora), Roser Iglesias (ajudant) i Cris Andrés (ajudant)

En aquesta segona pràctica, les entrenadores mentoritzades van rebre dos clínics formatius: el primer va córrer a càrrec de Dolors Sànchez, entrenadora del pre-mini masculí i de l’infantil de 1r any del CB Mollet, i va tractar de ‘Conceptes de tècnica individual amb defensa‘; mentre que la segona xerrada la va impartir Pilar Bilbao, entrenadora del CBF Cerdanyola de Copa Catalunya Femenina, parlant d’una bona ‘Optimització d’una sessió d’entrenament‘. A més a més, també es va efectuar un treball purament pràctic per a les entrenadores mentoritzades, consistent en preparar un seguit d’exercicis específics sobre diferents aspectes del joc i aplicar la seva transferència directa a pista.

Els clubs que compten amb jugadores a les convocatòries dels combinats catalans sots-21 femenins són el CB Granollers, el CBF Cerdanyola, el Femení Sant Adrià, el CEEB Tordera, el CB Grup Barna, el SESE, el Joventut Les Corts, el CB Santfeliuenc, el CBF Viladecans, el NB Olesa, el Basket Almeda, el Lima-Horta, el CB Cornellà, el CEJ L’Hospitalet, la FP Claror, el Club Bàsquet Maresme Boet Mataró 3 Viles, el CB Roser, el Sabadell Sud CB, el CEE Sant Gervasi, el Club Joventut Esportiva Terrassa, el CB Argentona, el CB Prat, el FC Martinenc (Barcelona), el Manresa CBF, el CB Igualada, el Femení Osona (Delegació de les Comarques Centrals), l’Associació Esportiva Sedis Bàsquet, el CB Lleida, el CB Balaguer (Territorial de Lleida), el CB Tarragona, el TGN Bàsquet, el CN Reus Ploms, el CB Valls, l’AE Pare Manyanet, el Reus Deportiu (Territorial de Tarragona) i el GEIEG i la FD Cassanenc (Territorial de Girona).

També cal destacar l’aportació de l’àrea de Salut de l’FCBQ amb la presència de Elena Sánchez i Laia Casas com a fisioterapeutes a la segona de les dues sesions d’entrenament. Així mateix, l’FCBQ vol agrair totes les facilitats mostrades per part de l’Ajuntaments d’Igualada i del CB Igualada, en la cessió de les pistes de joc i de la seva disponibilitat.

En aquesta línia, també cal ressaltar, com esmenta la Directora del Projecte Sílvia Font, que en aquests sis mesos del projecte s’està fent una intensa i bona feina per a mentoritzar a totes les entrenadores del projecte i incrementar la seva formació en el seu dia a dia i la visibilització de la vàlua del col·lectiu.

El Programa Mentoria d’Entrenadores, que treballa transversalment amb altres departaments de l’FCBQ, està comandat per un Grup de Treball potent, que ofereix un suport proper, permanent i individualitzat a les mentoritzades. Liderat per la Directora Sílvia Font, entrenadora del Segle XXI i titulada superior, aquest cercle de treball es vertebra a través de les mentores Gemma Afonso, Anna Farrés, Begoña Feliu, Montse Gallegos, Sara González, Marta Mira i Iolanda Santiago, que coordinen els 6 territoris en què es divideix l’àrea de treball.

El projecte Bàsquet Femení, que té el recolzament de l’Institut Català de les Dones, és una iniciativa transversal de la Comissió del Bàsquet Femení de la Federació Catalana de Basquetbol amb l’objectiu d’arribar a tots els agents implicats en el món del bàsquet, i que parteix d’un concepte molt clar: buscar la conscienciació i la sensibilització de la necessitat d’un canvi.

Sota el lema #DemanaCanvi i de la seva nova marca corporativa específica, aquest projecte disposa una estructura marcada, que neix d’un programa constituït per diversos eixos que el vertebren, i d’una sèrie d’accions a impulsar i potenciar. Es tracta d’un projecte viu, dinàmic, i que anirà evolucionant sempre, perquè es vol la implicació de totes les parts i això fa que pugui anar variant, això sí, sempre basant-se en els eixos i objectius inicials establerts.

Més informació